Hrvatski English Deutsch Česky Italiano Slovenski France Spain Holland Hungarian
 • Ražanj

  Ražanj

  Ražanj je manje turističko naselje u općini Rogoznica, smješteno nedaleko od samog naselja Rogoznica u smjeru juga, a otprilike 45 km udaljeno od Šibenika.

  Tradicionalno je Ražanj bio manje ribarsko naselje, a početkom 70ih godina 20. stoljeća započinje gradnja vikendica i objekata turističke namjene, čime postaje mjesto.

  Danas broji oko 180 stanovnika. Ražanj svoju turističku popularnost može pripisati ugođaju relativno mirne sredine, prirodnim plažama i čistom moru.

  Značajni krajobraz Krka od skradinskog mosta do ušća je zaštićen od rujna 1968. godine. Posebno vrijedni dijelovi ovog prostora su Grad Skradin, Prokljansko jezero, koje je ujedno i drugo po veličini jezero u Hrvatskoj (11,5 km2) i kanal Sv. Josipa, na koji se nadovezuje Šibenski zaljev.

  Na Prokljanskom jezeru nalazi se i mali otok Stipanac, koji je u rimsko vrijeme bio povezan s kopnom uz pomoć nasipa. U Prokljan se ulijeva rječica Guduča, čije je ušće važno u ornitološkom smislu. Danas je ovaj lokalitet po morfologiji i genezi tipičan rijas – potopljeni donji dio riječne doline.

  Kanjon Krke je formiran u najvećoj mjeri u tercijaru, a nakon zadnjeg glacijala, krajem pleistocena prije 10 000 godina, podizanjem morske razine za oko 100 m dobiva današnji izgled. Cijeli prostor od Skradina do tvrđave Sv. Nikole predstavlja ušće rijeke Krke, tzv. rijas.Linkovi & Kontakt


Goran Burazer-Iličić
Varoš 49
22203 Rogoznica Ražanj
goranburazerilicic@gmail.com
Telefon/Mobitel:
022559551 / 0989110811